teme referate SP

Infractiuni prevazute in legi speciale - conf. univ. dr. E. Botian
1.Aspecte controversate privind subiectul activ în cazul infracțiunilor de spălare a banilor.
2. Particularități ale laturii subiective în cazul infracțiunilor prevăzute în Legea nr. 535/2004 pentru prevenirea și combaterea terorismului.
3. Particularități ale laturii obiective și subiective în cazul incriminărilor cuprinse în O.U.G. 31/2002 și în Legea nr. 157 din 2 iulie 2018.
4. Analiza circumstanțelor agravante, a cauzelor de nepedepsire și de reducere a pedepsei în cazul infracțiunilor privind regimul drogurilor și efectul acestora în cazul constatării lor.
5. Evaziunea fiscală. Noțiune, aspecte de ordin istoric și de drept comparat.
6. Particularitățile elementului material în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală.
7. Subiectul activ în cazul infracțiunilor de corupție prevăzute în Legea nr. 78/2000.
Referatele nu vor depăși 12-15 pagini (font Times New Roman, Size 14, la 1,5 rânduri) și vor fi întocmite cu ample referiri la doctrina de specialitate și la soluțiile din practica judiciară.
Se va menționa bibliografia consultată, atât în note de subsol, cât și la sfârșitul referatului în ordinea alfabetică a autorilor/lucrărilor.
Vor fi avute în vedere totodată, deciziile recente ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție în materia recursului în interesul legii și dezlegării unor chestiuni de drept.



Instituții de drept penal general aprofundat I
Lector univ. dr. D. Czika
Teme referate:
1.       Principiul legalității în legislația și practica CEDO
2.       Tortura și tratamentele inumane și degradanteîn lumina CEDO
Bibliografie
Conventia și orice carte despre convenție
Site-ul oficial al curtii


Etica si metodologia cercetarii stiintifice
Lector univ. dr. E. Tavala

INSTITUTIA FAMILIEI DE LA TRADITIE LA MODERNISM


Proceduri speciale I
Conf. univ. dr. I. Poiana
Teme referate:
1.       Acordul de recunoastere a vinovatiei
2.       Contestația privind durata procesului penal
3.       Procedura privind tragerea la raspundere penala a persoanei juridice
4.       Procedura în cauzele cu infractori minori
5.       Procedura dării în urmărire
6.       Procedura reabilitării
7.       Procedura reparării pagubei materiale sau a daunei morale în caz de eroare judiciară sau în caz de privare nelegală de libertate ori în alte cazuri
8.       Procedura în caz de dispariție a dosarelor judiciare și a înscrisurilor judiciare
9.       Procedura privind cooperarea judiciară internațională și punerea în aplicare a tratatelor internaționale în materie penală
10.   Recunoașterea unor acte judiciare străine
11.   Procedura de confiscare sau desființare a unui înscris în cazul clasării
12.   Procedura camerei preliminare


Drept procesual penal comparat
Conf. univ. dr. I. Poiana
Teme referate:
1.       Instituții de drept procesual penal român comparate cu instituții ale statelor membre sau Republica Moldova





TEHNICA CRIMINALISTICĂ-  Lect. univ.dr. Vasile VIDRIGHIN

Tema 1. Mijloacele tehnico-ştiinţifice criminalistice
Noţiunea şi clasificarea mijloacelor tehnico-ştiinţifice criminalistice. Reglementări procesuale privind aplicarea mijloacelor tehnice criminalistice în practica organelor de urmărire penală. Tehnica criminalistică de câmp. Componenţa truselor şi a laboratoarelor mobile criminalistice. Mijloacele tehnico-ştiinţifice folosite în efectuarea expertizelor criminalistice. Mijloacele de analiză spectrală. Izotopii radioactivi în activitatea de examinare criminalistică. Perspectiva utilizării mijloacelor electronooptice şi de tip laser în activitatea criminalistică de laborator.
Tema 2. Fotografia judiciară
Fotografia judiciară: noţiunea şi sistemul. Importanţa aplicării fotografiei în activitatea de urmărire penală. Mijloacele fotografice cu care sunt dotate organele de cercetare şi anchetă penală. Caracteristicile de bază ale materialelor fotosensibile. Aparatura fotografică digitală şi posibilităţile aplicării ei în activitatea de urmărire penală. Metodele fotografiei judiciare operative. Procedeele de realizare a fotografiei panoramice şi signalitice.
Fotografia locului faptei. Avantajele pe care le oferă aplicarea fotografiei ca mijloc de fixare a împrejurărilor în care a avut loc o faptă penală şi a urmărilor acesteia. Procedeele de fotografiere a locului faptei şi a cadavrului. Fotografierea obiectelor apreciate ca fiind principale la locul faptei. Fotografia de detaliu (a detaliilor) de la faţa locului.
Fotografia ca mijloc de fixare a unor secvenţe şi a rezultatelor obţinute în urma percheziţiei, prezentării spre recunoaştere, a activităţilor experimentale şi de reconstituire desfăşurate în cadrul cercetării faptelor penale.
Fotografia judiciară de examinare: noţiunea şi sarcinile acesteia. Metodele fotografiei judiciare de examinare. Procedeele de majorare fotografică a contrastului. Metoda de separare fotografică a culorilor. Relevarea caracteristicilor invizibile ale obiectelor - probe materiale prin fotografierea lor în radiaţii invizibile. Microfotografia în activitatea de examinare criminalistică de laborator.
Perspectiva aplicării în activitatea criminalistică a holografiei. Aplicarea în activitatea de urmărire penală a înregistrării videomagnetice.
Tema 3. Traseologia criminalistică
Noţiunea şi sarcinile traseologiei criminalistice – ştiinţa despre cercetarea urmelor materiale ale infracţiunii. Clasificarea urmelor materiale ale infracţiunii. Reguli generale privind descoperirea, fixarea şi ridicarea urmelor infracţiunii.
Urmele de mâini: noţiunea şi clasificarea lor. Însemnătatea criminalistică a urmelor de mâini.
Crestele şi desenele papilare. Proprietăţile şi clasificarea desenelor papilare. Alte elemente caracteristice ale reliefului suprafeţei palmare folosite la identificarea persoanei după urmele de mâini.
Descoperirea, fixarea şi ridicarea urmelor de mâini. Relevarea urmelor invizibile de mâini. Interpretarea la faţa locului a urmelor de mâini.
Expertiza dactiloscopică: noţiunea, sarcinile, pregătirea. Tehnica amprentării persoanelor şi a cadavrelor.
Urmele de picioare: noţiunea, clasificarea, importanţa criminalistică. Cărarea urmelor şi elementele ei caracteristice. Procedeele şi mijloacele de fixare şi ridicare a urmelor de picioare.
Urmele create de alte părţi ale corpului uman (de dinţi, de buze, de unghii). Urmele create de obiecte vestimentare: noţiunea, clasificarea, importanţa lor criminalistică. Urmele de materie biologică umană, descoperirea, fixarea şi ridicarea lor.
Urmele instrumentelor de spargere: noţiunea, mecanismul de formare, importanţa criminalistică. Clasificarea urmelor instrumentelor de spargere; descoperirea, fixarea şi ridicarea lor. Urmele sub formă de resturi de materie formate cu ocazia aplicării instrumentelor de spargere. Cercetarea criminalistică a urmelor materie.
Urmele mijloacelor de transport. Clasificarea urmelor mijloacelor de transport şi importanţa lor la descoperirea infracţiunilor. Cercetarea urmelor mijloacelor de transport la faţa locului. Expertiza traseologică: noţiunea, sarcinile, pregătirea.
Tema 4. Balistica judiciară
Noţiunea, obiectul şi sarcinile balisticii judiciare. Armele de foc, noţiunea, criterii de clasificare. Muniţia ca obiect de studiu criminalistic. Clasificarea muniţiilor. Urmele împuşcăturii: noţiunea, clasificarea, importanţa criminalistică.
Descoperirea, fixarea şi ridicarea de la faţa locului a armelor de foc, a muniţiilor şi a urmelor împuşcăturii. Interpretarea la faţa locului a armelor, a muniţiilor şi a urmelor împuşcăturii. Determinarea direcţiei, distanţei şi a locului de unde s-a tras din arma de foc.
Expertiza criminalistică a armelor de foc, a muniţiei şi a urmelor împuşcăturii. Sarcinile specifice ale expertizei criminalistice a armelor atipice (rudimentare, modificate, construite în mod improvizat).
Cercetarea criminalistică a explozivelor. Urmele create prin aplicarea explozivelor la săvârşirea infracţiunilor de omor. Interpretarea la faţa locului a urmelor explozivelor. Posibilităţile actuale ale expertizei explozivelor.
Armele albe constituind obiecte de studiu criminalistic. Criterii de clasificare a armelor albe. Expertizarea armelor albe.
Tema 5. Identificarea persoanelor după semnalmente (Metoda portretului vorbit)
Premisele ştiinţifice ale identificării persoanelor după semnalmente. Noţiunea şi clasificarea semnalmentelor. Caracteristica semnalmentelor anatomice.
Rolul caracteristicilor particulare la identificarea persoanelor şi a cadavrelor. Principiile de bază privind descrierea după semnalmente.
Domeniile de aplicare a metodei “portretului vorbit”. Aplicarea metodei “portretului vorbit” la modelarea persoanelor aflate în căutare: formele de modelare. Portretul robot computerizat – variantă a fotorobotului. Aplicarea portretului vorbit în cadrul expertizei fotoportretului şi modelării după craniu a fizionomiei cadavrelor necunoscute (metoda Gherasimov).
Tema 6. Cercetarea criminalistică a documentelor
Noţiunea şi importanţa documentelor – mijloace de probă. Clasificarea documentelor mijloace de probă. Cercetarea prealabilă a documentelor – probe materiale. Regulile generale privind manipularea şi conservarea documentelor – probe materiale.
Expertiza tehnică a documentelor suspecte de fals. Examinarea actelor suspecte de fals prin înlăturare, adăugire sau refacere de text. Caracteristicile falsului prin înlăturare, adăugire sau refacere de text.
Examinarea criminalistică a actelor suspecte de fals prin contrafacerea rechizitelor. Contrafacerea semnăturilor. Caracteristicile contrafacerii impresiunilor de ştampile. Contrafacerea documentelor prin substituirea fotografiilor. Posibilităţile oferite de expertiza criminalistică a hârtiei (suportul documentar) şi a materialelor de scris.
Sarcinile examinării criminalistice a textelor dactilografiate şi a materialelor poligrafice.
Tema 7. Identificarea persoanelor după scris
Scrisul ca obiect de studiu criminalistic. Premisele ştiinţifice ale examinării criminalistice a scrisului. Deghizarea scrisului. Caracteristicile de identificare după scris: noţiunea şi clasificarea lor. Reguli metodice privind examinarea criminalistică a scrisului în vederea identificării scriptorului. Pregătirea expertizei scrisului. Felurile modelelor de comparaţie şi cerinţele ce trebuie respectate cu prilejul selectării acestora de către organul care dispune efectuarea expertizei.
Examinarea criminalistică a actelor scrise în vederea determinării autorului conţinutului spiritual după caracteristicile limbajului scris. Stabilirea altor împrejurări, privind întocmirea unui înscris după caracteristicile de limbaj.

Bibliografie selectivă

1.           Mircea Ion -  Criminalistica , Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1999
2.           Stancu Emilian – Tratat de criminalistică , Ediţia a II-a, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2002; Editia a IV, Ed. Universul juridic, București, 2008; Editia a V, Ed. Universul juridic, București, 2010; Ediţia a VI-a revăzută, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2015
3.   Suciu Camil – Criminalistica, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1972
4.  Bercheșan Vasile – Metodologia investigării infracţiunilor, Editura Paralela 45, Piteşti, 1998
5.  Ministerul de Interne, Tratat de metodică criminalistică, Vol I, Editura Carpati , 1994, Craiova, Constantin Aionitoaie, Vasile Berchesan, Ion N. Dumitrascu, Constantin Pletea, Ion-Eugen Sandu, T. Butoi
6. Olteanu Gabriel, Iacob Adrian, Gorunescu Mirela ș.a., Metodologie criminalistică, Academia de Poliție Al. I. Cuza, Ed. AIT Laboratories S.R.L., 2008
7. Nicolae Văduva, Criminalistica, Tratat de tactic și metodică, Editura Era, București, 2010
8. Lazăr Cârjan, Criminalistica – Tratat, Ed. Pinguin Book, 2005
9. N. Zamfirescu, Investigarea științifică a infracțiunilor de omor rămase cu autori necunoscuți, Ed. Național, București, 2000
10. Nelu Viorel Cătună, Metodica cercetării infracțiunii de viol, Ed. C.H. Beck, București, 2007
11. Nelu Viorel Cătuna, Criminalistica,  Ed. C.H. Beck, București, 2008
12.  Văduva Nicolae, Criminalistica – Curs universitar de tactică și metodică, ediția a II-a, Editura Universitaria, Craiova, 2006
13. Ionescu Lucian, Dumitru Sandu, Identificarea criminalistică, editia a II-a , Bucureşti, Editura C.H. Beck, 2011
14. Ş. Popa, N. Stoian, Ş. Neicu, Fotografia judiciară, Bucureşti, 1992
15. I. Anghelescu, Folosirea fonogramei şi vidiogramei magnetice în procesul penal, în Revista Română de Drept, Nr.1, Bucureşti, 1970
16. Juliu Pagoni, Fotografia: de la teorie la practică, Bucureşti, 1987.
17.  Vochescu Ion, Criminalistica, vol. I, Editura Academica, București,2000
18.  Tanislav Eliodor, Stoian Dana, Identificarea biocriminalistică pe baza profilului genetic, Editura Semne, Bucuresti, 2003
19. Păsescu Gheorghe, Constantin Ion, Secretele amprentelor papilare, Editura Național, București, 1996
20.       Drăghici Constantin, Lupu Mircea, Tehnica criminalistică, Ediția a II-a, revăzută și adăugită, Editura Fundația Culturală Libra,  București, 2004
21.        Drăghici Constantin, Iacob Adrian, Iftimie Ciprian, Metode și tehnici moderne de cercetare și identificare criminalistică – Tratat, Editura Lumina Lex, București, 2004
22.        Doltu Ioan, Roman Florin, Criminalistica, Editura Fundației ”Apetrei Șaguna”, Constanța, 2003
23.         Vasile Bercheșan, Cătălin Toader, Fotografia judiciară clasică, fotografia digitală, identificarea
  persoanei după semnalmente, Editura Sitech, Craiova, 2008
24.        Ilie Botoș, Criminalistică, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2002
25.        Aurel Ciopraga, Ioan Iacobuță, Criminalistică, Editura Junimea, Iași, 2001
26.        Iacobuță Ioan, Apetrei Giorgică A., Criminalistică, Casa de Editură Venus, Iași, 2008
27.        I. Constantin, M. Rădulescu, Dactiloscopia, Bucureşti, 1975.
28.        Colectiv de autori, Tratat practic de criminalistică, vol.I-II, Bucureşti, 1976, 1978.
29.        V. Măcelaru, Balistica judiciară, Bucureşti, 1972.
30.        Ciobanu Petruț, Stancu Emilian, Criminalistică, Tehnică criminalistică, Editura Universul Juridic, București, 2017
31.        Emilian Stancu, Petruț Ciobanu. Criminalistică, Metodologie criminalistică, Editura Universul Juridic, București, 2018
32.        Marin Ruiu, Emilian Stancu, Criminalistică, tehnici de investigare traseologică, Curs universitar, Editura Universul Juridic, București, 2016
33.                            Nedelcu Constantin, Criminalistică, Tehnica și tactica criminalistică, Editura Hamangiu, București, 2014
34.         Drăgan Jenică, Oancea Ioan, Gheorghe Niculae, Îndrumar practic juridic în probleme de tehnică şi tactică criminalistică, Ed. Ministerului Administraţiei şi Internelor, Bucureşti, 2004
35.        Revista Criminalistica
36.        Revista de Drept penal, Revista Dreptul
37.        Jurisprudență

TACTICĂ CRIMINALISTICĂ, Lect. univ.dr. Vasile VIDRIGHIN

1. Tactica efectuării cercetării la faţa locului: noţiune, importanţă, pregătire, desfăşurarea şi fixarea rezultatelor, reluarea şi repetarea acestei activităţi
2. Tactica efectuării reconstituirii
3. Tactica efectuării percheziției
4. Tactica efectuării confruntării
5. Tactica prezentării pentru recunoaștere
6. Tactica efectuării reținerii și a arestării
7. Tactica efectuării expertizei şi constatării tehnico-ştiinţifice: noţiuni generale, asemănări şi deosebiri, sistemul laboratoarelor care le efectuează. Pregătirea, dispunerea şi aprecierea concluziilor acestora.
8. Tactica ascultării relatării libere
9. Tactica ascultării repetate
10.                      Tactica ascultării sistematice
11.                      Tactica ascultării încrucișate
12.                      Tactica ”complexului de vinovăție”
13.                      Tactica folosirii probelor de vinovăție
14.                      Tactica folosirii mijloacelor materiale de probă
15.                      Tactica ascultării inculpatului despre activitatea celorlalti participanti la săvârșirea infracțiunii
16.                      Tactica verificării ”alibiului” si justificării ”timpului critic”
17.                      Tactica ascultării inculpatilor recidivisti sau cu antecedente penale
18.                      Tactica ascultării minorilor
19.                      Tactica ascultării inculpatilor cu anumite deficiente (auz, văz, vorbire, de natură psihică, ci diferite handicapuri)
20.                      Tactica ascultării inculpatilor care nu cunosc limba română
21.                      Tactica ascultării inculpatilor cu pregătire juridică
22.                      Tactica ascultării martorului
23.                      Tactica ascultării părții vătămate
24.                      Tactica ascultării părții civile
25.                      Tactica ascultării părții responsabile civilmente
26.                      Tactica ascultării inculpatului în cazul procedurii simplificate (judecata în cazul recunoașterii vinovăției – art. 374 alin. 4 si art. 375 C.proc.pen.)

B I B L I O G R A F I E     S E L E C T I V Ă

1.  Aioaniţoaie Constantin, Bercheşan Vasile, Butoi Tudorel, Marcu Ilie, Pălănceanu Eugen, Pletea Constantin, Sandu Ioan-Eugen, Stancu Emilian, Tratat de tactică criminalistică, Editura "Carpaţi", 1992.
2.  Bădilă Mircea, Tactica ascultării inculpatului în instanţă, Editura Omnia, Braşov, 1998
3.  Bădilă Mircea, Vidrighin Vasile, Criminalistica, Editura ALTIP, Alba Iulia, 2008 sau Ediția a II-a revizuită și adăugită, Editura Universității Lucian Blaga din Sibiu, 2015
4.  Dragomirescu Virgil, Psihosociologia comportamentului deviat, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1976.
5.  Mircea Ion, Criminalistica, Ediţia a II-a, Editura Fundaţiei "Chemarea", Iaşi, 1994.
6.  Mircea Ion, Criminalistica, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1999
7.  Mircea Ion, Criminalistica, Editura Fundaţiei "Chemarea", Iaşi, 1992.
8.  Mircea Ion, Cu privire la verificarea criminalistică a alibiurilor învinuitului sau inculpatului, în "Studia Universitatis Babeş-Bolyai" Series Jurisprudenţia, Cluj-Napoca, nr. 1/1986.
9.  Mircea Ion, Despre ascultarea repetată a persoanelor, în "Studia Universitatis Babeş-Bolyai" Series Jurisprudenţia, Cluj-Napoca, nr. 1/1991.
10.                       Mircea Ion, Despre tactica audierii primare a minorilor, în "Studia Universitatis Babeş-Bolyai", Series Jurisprudenţia, Cluj-Napoca, 1975.
11.                       Mircea Ion, Despre tactica audierii victimei, în "Studia Universitatis Babeş-Bolyai", Series Jurisprudenţia, Cluj-Napoca, 1974.
12.                        Stancu Emilian, Tratat de criminalistică, Ediţia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2002, Ediţia a IV revizuită şi adăugită, Ed. Universul juridic, Bucureşti, 2008
13.                       Stancu Emilian, Tratat de criminalistică, Ediţia a VI-a revăzută, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2015
14.                       Suciu Camil, Criminalistica, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1972
15.                        Drăgan Jenică, Oancea Ioan, Gheorghe Niculae, Îndrumar Practic Juridic în probleme de tehnică şi tactică criminalistică, Ed. Ministerului Administraţiei şi Internelor, Bucureşti, 2004
16.                        Ionescu Lucian şi Sandu Dumitru, Identificarea criminalistică, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1990 sau ediţii mai noi
17.                        Lazăr Cârjan, Tratat de criminalistică, Ed. Pinguin Book, Bucureşti, 2005
18.                       Ciopraga Aurel, Tratat de tactică criminalistică, Editura Junimea, Iaşi, 2001
19.                       Ciopraga Aurel şi I. Iacobuţă, Criminalistica, Ed. Fundaţiei Chemarea, Iaşi, 1997
20.                       Olteanu Gabriel Ion, Ruiu Marin, Tactică criminalistică, Editura AIT Laboratories, București, 2009
21.                       Ciobanu Petruț, Criminalistică, Sinteze, Editura Universul Juridic, București, 2017
22.                       Ruiu Marin, Criminalistică, Elemente de tactică criminalistică, Editura Universul Juridic, București, 2017
23.                       Manea Teodor, Stancu Emilian, Tactica criminalistică (I), Curs universitar, Editura Universul Juridic, București, 2017
24.                       Nedelcu Constantin, Criminalistică, Tehnica și tactica criminalistică, Editura Hamangiu, București, 2014
25.                       Revista Criminalistica
26.                       Revista de Drept penal
27.                        Jurisprudență